Hvordan få et ryddigere hjem på 15 minutter

Enten om du bor i en ettroms leilighet eller et hus for en familie på seks, så finnes alltid det ene rommet som fungerer som en gravitasjonsbrønn av sesongbaserte klær, leker, magasiner og annen søppel. Den universielle alt-mulig-oppsamleren varierer i størrelse fra en hylle til en hel garasje, men det er fortsatt unødvendig og bortkastet å ha det mellom hjemmets fire vegger…

For å rydde en garderobe, et rom eller hele hjemmet så gjør du bare klar en 15 minutters nedtelling på en klokke og tar en håndterlig mengde ting, som en bag eller en eske/kasse, fra roterommet og begynner med det. Det er viktig å ikke bli overveldet og heller ta litt og litt.

I løpet av disse 15 minuttene så tar opp én og én ting og spør deg selv tre spørsmål:

  • Har jeg brukt denne i løpet av det siste året?
  • Har jeg egentlig plass til den i hjemmet mitt?
  • Og får det meg til å smile?

Hvis du kan svare ja på disse spørsmålene så tar du vare på tingen, men hvis tingen ikke er innenfor kravene dine, du har ikke plass til den og du har ikke brukt den på et år … Så må den vekk.

Mens du stiller deg disse tre spørsmålene så kan det være lurt å plassere tingene i tre forskjellige hauger; Gi-bort haugen, Sett-vekk haugen og Kast-vekk haugen. Gi-bort haugen bør være reservert for de tingene som fortsatt er brukbare, men ikke trengs i akkurat ditt hjem.

Med en gang klokka ringer så putter du tingene fra Gi-bort haugen i en bag eller eske og setter den i bilen din. Flytt tingene fra Sett-vekk haugen og til der de hører hjemme. Knyt sammen posen med Kast-vekk ting og kast det umiddelbart. Det er viktig å kaste tingene så fort som mulig for å unngå at noen i hjemmet henter ting tilbake, som bare lager mer rot igjen.

Ikke bruk minilageret ditt som et eksternt roterom, men bruk det til å lagre tingene som du etter hvert kommer til å ta i bruk i hjemmet. Disse tingene kan variere fra sesongbaserte klær og dekorasjoner til utemøbler og grillen. Det anbefales å bruke lagerboden til ting du ikke bruker ofte, men som du trenger. Da slipper du å lagre det i en kjeller hvor familien din heller kan ha for eksempel et lekerom eller kjellerstue.

En lagringsbod er typisk brukt av personer som liker mye juledekorasjon og dekorasjon for andre helligdager. Det er også vanlig å lagre leker som barna har vokst i fra, men tilstanden til lekene er for gode til å kastes vekk. Mange bruker det også til å lagre arkiv og viktige dokumenter man ikke vil kaste. Minilageret ditt er en utvidelse av hjemmet ditt, der du kan lagre det du vil ta vare på, men ikke har plass til i hjemmet.